CTAG MEETING AGENDA

Monday, November 18, 2013 9:00 a.m. – 4:00 p.m.

SCCWRP Headquarters 3535 Harbor Blvd., Costa Mesa, CA 92626

1. Introductions and Minutes of Previous Meeting [10 min] 9:00-9:10 am

The CTAG Chair will open the meeting and request approval of the August 2013 meeting minutes.

2. Executive Director's Report [30 min] 9:10-9:40 am

The Executive Director will report on current activities of the agency.

3. Future meeting dates (5 min) 9:40-9:45 am

CTAG will select meeting dates for calendar year 2014.

4. Contract Review [10 min] 9:45-9:55 am

The Executive Director will describe new contracts that will be presented for Commission endorsement at their upcoming meeting.

5. **New Projects** [10 min] *9:55-10:05 am*

SCCWRP staff will present a short briefing on the following recently initiated project:

- I. Passive sampling on Palos Verdes Shelf (Keith Maruya)
- 6. **Bight'13 Update** [20 min] 10:05-10:25 am

The Deputy Director will brief CTAG on implementation status for the five elements of the Bight'13 regional monitoring program.

7. The CTAG Charter [40 min] 10:25-11:05 am

The Executive Director will lead a discussion addressing the Commission's request that he develop a charter defining CTAG's role and responsibilities that will be considered for approval by the Commission at their strategic planning meeting.

8. SMC Expert Panel Outcomes [20 min] 11:05-11:25 am

The Deputy Director will describe the outcomes from an expert panel SCCWRP convened for the Stormwater Monitoring Coalition to help identify stormwater research priorities for the next five years.

9. Geographic Research Priorities [50 min] 11:25-12:15 pm

Each geographic sub-group of CTAG will be given 10 minutes to present the project areas in which they would like to see more SCCWRP activity, followed with discussion.

10. **Lunch** [45 min] 12:15-1:00 pm

11. **Biological objectives** [120 min] 1:00-3:00 pm

The Deputy Director will provide an overview of, and introduce presentations about, the SCCWRP activities that provide a scientific foundation for the State's anticipated biological objectives. He will be joined by Karen Larsen from the State Water Resources Control Board, who will provide some context about status of the biological objectives adoption process.

- I. Dr. Eric Stein will present SCCWRP's approach to defining reference condition for biological objectives
- II. Dr. Raphael Mazor will present SCCWRP's approach to developing biological assessment tools for freshwater streams
- III. Dr. Dave Gillette will present SCCWRP's approach to developing causal factors when biological communities are found to differ from reference conditions.
- IV. Los Angeles County Sanitation Districts will describe what they envision as the key impediments to adoption of biological objectives.

12. Fact Sheets [20 min] 3:00-3:20 pm

Karen Setty will seek feedback on the draft bioassessment fact sheet and discuss topics for future fact sheets.

13. Capturing historical monitoring data [30 min] 3:20-3:50 pm

CTAG will hear a report from their subcommittee charged with developing a strategy for capturing historical monitoring data.

14. Wrap-up and future meeting agenda items [10 min] 3:50-4:00 pm

CTAG will summarize recommendations to the Commission and suggest agenda items for future meetings.

15. Adjourn *4:00 pm*